Nieuws - Blog

Symposium Motorische ontwikkeling deel 2

 Niet bij iedereen gaat het vanzelf…….
....

Actiekrant

Hoe leuk is het, een tijdelijke actiekrant, waarbij uw voordeel wel kan oplopen tot 30% KORTING. Mee profiteren van deze super scherpe prijzen klik dan snel hier!!!!!

NVFK Najaarscongres Kinderfysiotherapie: een geluk bij een ongeluk!

Trauma is een algemene aanwijzing voor of lichamelijk letsel dat het gevolg is van geweld, een ongeluk of een psychisch zeer aangrijpende gebeurtenis.Traumatologie bij kinderen is een zeer breed onderwerp wat alle kinderfysiotherapeuten aangaat. Tijdens dit congres krijg je een update van de fysiologie, weefsel- en botherstel bij kinderen. Ook worden voorkomende trauma's en behandelingen besproken. Hoe te handelen bij een trauma?
Kinderen met een trauma, komen via verschillende wegen in het ziekenhuis, bij de kinderfysiotherapeut, én de eerstelijn.

Rode vlaggen bij ouderen met loopstoornissen

Is het normale veroudering of is het een ziekte? Ouderdom komt met gebreken. Maar wanneer is iemand ziek, oud, of heeft hij het begin van een (ouderdoms) ziekte? Wat is normale veroudering en bij welke klachten of symptomen moet je denken aan een zware/ernstige aandoening? Wanneer is een afwijking of pijn tijdens het lopen normaal, of wanneer is het een teken van een onderliggende aandoening? Wat kun je er zelf aan doen, en bij welke symptomen moet je direct contact opnemen met de huisarts. Wanneer moet je wel actie ondernemen en wanneer moet je géén actie ondernemen?
Verschillende experts zullen je dit tijdens het symposium vertellen. Bijvoorbeeld: een patiënt heeft last van duizelingen, val neigingen, een gevoel van onbalans tijdens het lopen. Je start je behandeling maar komt niet verder.

NVFG Najaarscongres | Balans, wat er te weten valt

Vallen is een groot persoonlijk en maatschappelijk probleem. Balans, evenwicht, vallen, zijn onderwerpen die ondertussen op veel aandacht kunnen rekenen. Door verandering in de maatschappij, vergrijzing, organisatie van zorg en technologische ontwikkelingen veranderen ook de behoeftes en mogelijkheden om valproblematiek aan te pakken. De NVFG heeft daarom het thema ‘Balans’ gekozen voor haar najaarscongres. Tijdens het congres zal er een update worden gegeven van wetenschappelijke inzichten op het gebied van balans.

Het stimuleren van het evenwichtsorgaan bij kinderen

Het stimuleren van het evenwichtsorgaan bij kinderen zorgt ervoor dat spieren zich beter kunnen ontspannen en heeft een positief effect op de mentale toestand van kinderen. Benieuwd wat jij kunt doen om het evenwichtsorgaan van kinderen te stimuleren? Je leest er alles over in het nieuwste artikel: het stimuleren van het evenwichtsorgaan bij kinderen.

Het stimuleren van het evenwichtsorgaan bij kinderen

Een huilende baby wordt vaak weer rustig als het wordt gewiegd. Dit komt omdat de subtiele bewegingen van het wiegen het evenwichtsorgaan van de baby stimuleren en daarmee een kalmerend effect heeft op de gemoedstoestand. 

Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor.

Het trainen van de oog- handcoördinatie bij kinderen

Bij oog- handcoördinatie werken de ogen en de handen samen om een bepaalde taak succesvol uit te kunnen voeren. Zo kan een kind bijvoorbeeld niet zelfstandig eten, schrijven of tekenen als de oog- handcoördinatie niet voldoende is ontwikkeld. In dit artikel leggen we je uit hoe je met de verschillende producten de oog- handcoördinatie bij kinderen kunt stimuleren.

Oog- handcoördinatie bij kinderen

Oog- handcoördinatie is één van de eerste functies die er voor zorgt dat kinderen taken zelfstandig kunnen uitvoeren en ze een gevoel van onafhankelijkheid geeft. Door met speelgoed te spelen wordt het lichaamsbewustzijn van kinderen al op jonge leeftijd gestimuleerd en zal dit in de loop van de kinderjaren worden verfijnd.

Het verminderen van hoofdpijn en nekpijn bij kinderen


Het aantal kinderen dat een bezoek brengt aan de fysiotherapeut neemt de laatste jaren alleen maar toe. Steeds meer kinderen geven aan last te hebben van spanningshoofdpijn en nekpijn. In dit artikel vertellen we je waar hoofdpijn en nekpijn bij kinderen vandaan komt en hoe je dit kunt verminderen of zelfs kunt verhelpen met de producten van Gonge® en BS Toys. Het ontstaan van hoofdpijn en nekpijn bij kinderen Het probleem ontstaat doordat kinderen te weinig bewegen en doordat ze overmatig gebruik maken van tablets, smartphones, laptops en computers. Als kinderen hun hoofd in een hoek van 30 graden buigen moet de nek een last dragen van ongeveer 18 kg.

Kinderen leren springen doe je zo!


Springen is een complexe beweging die kinderen leren als ze tussen de 12-36 maanden oud zijn. Om de beweging uit te kunnen voeren moeten kinderen eerst een buiging maken in het heupgewricht en kniegewricht. Om vervolgens explosief omhoog te springen moeten ze het heupgewricht en kniegewricht zo snel mogelijk strekken. De beweging wordt krachtiger als het kind ook zijn/haar armen gebruikt in de beweging.
In het begin zullen kinderen onvoldoende balans hebben om met beide voeten tegelijkertijd te springen én te landen.

Waarom een goede core stability bij kinderen belangrijk is


Steeds meer jonge kinderen krijgen te maken met rug- en nekklachten. Deze ontstaan vooral door de veelal inactieve leefstijl van kinderen en het overmatig gebruik van computer, laptop en smartphone. Gelukkig ontstaat er een sterke tegenbeweging die kinderen wil aansporen om achter het beeldscherm vandaan te kruipen en meer te bewegen!

Waarom is een goede core stability belangrijk?

Als we over core stability praten spreken we over bilspieren, heupspieren, hamstrings, buikspieren en rugspieren. Al deze spieren staan met elkaar in verbinding en zorgen ervoor dat het lichaam ‘gedragen’ kan worden. Een zwakke core stability zorgt er dus voor dat het lichaam minder kracht heeft, met alle gevolgen van dien.
Getoond 1–10 van 4312345